Cum să Alegi Fotograful de Nuntă Potrivit în 3 Pași Simpli
În momentul în care clienții mă angajează pentru a planifica și organiza nunta lor, îmi încredințează o multitudine de detalii care trebuie să funcționeze în tandem pentru a crea o experiență de sărbătoare coerentă și extraordinară. Nici un aspect nu este prea mic sau prea mare pentru a primi grija și atenția mea. În momentul în care realizez o documentare și recomand furnizori potriviți pentru cununia civilă, ceremonia religioasă, petrecere și decor construiesc o echipă de profesioniști care pot să aplice conceptul de eveniment. Aceștia vor trata fiecare situație cu tact și profesionalism și vor fi parteneri de încredere pe tot parcursul procesului de organizare a evenimentului. Realizarea echipei de furnizori este cea mai importantă etapă după conceptul de eveniment.
Iau foarte în serios această provocare logistică de a găsi echipe de furnizori. Echipa de furnizori greșită poate face ravagii chiar și în cele mai bune planuri și idei, dar dacă aceleași idei sunt plasate în mâinile echipei potrivite... ei bine, în acest caz se întâmplă magia!
În cazul Resurselor Umane pentru evenimente pun în aplicare următorii pași:
- Contextul de planificare a resurselor umane
- Strategia si obiectivele pentru resurselor umane
- Politici și proceduri pentru resurse umane
- Recrutare și selecție
- Comunicare și instruire pentru eveniment
- Supraveghere echipă și evaluare
Și pentru că tocmai am menționat o listă cu planificarea resurselor umane pentru eveniment, același lucru este valabil și pentru Colaboratori sau Furnizorii de servicii.
De exmplu, știu din experiență, că procesul de alegere a unui fotograf pentru nuntă poate fi unul dintre cele mai importante și copleșitoare procese din planificarea unei căsătorii.
O simplă căutare pe Google îți poate aduce cu ușurință zeci de fotografi din regiune, iar pentru cineva care nu a mai colaborat cu un fotograf de nuntă, este dificil să știe ce criterii trebuie să aibă în vedere pentru a contracta fotograful potrivit.
În momentul în care caut să propun o listă cu fotografi de nuntă pentru a-i prezenta clienților mei, am în vedere o serie de factori, ca de exemplu:
- Sunt disponibili pentru întregul weekend al nunții în cazul în care se urmărește fotografierea tuturor momentelor importante?
- Prețurile lor se încadrează în bugetul alocat pentru acest serviciu de nuntă?
- Portofoliul lor se potrivește cu preferințele estetice ale clientului și cu conceptul de nuntă/decorul/condițiile de lumină/împrejurimi?
- Au experiență adecvată?
- Au o personalitate compatibilă, știind că vor interacționa cu clienții și vor trebui să surprindă cadre emoționante?
Dacă toate criteriile amintite sunt îndeplinite, atunci ne putem concentra asupra specificului în ceea ce privește prețul, propunerile personalizate etc.
Nu este niciodată un proces ușor și onest - deseori petrec ore întregi cercetând, verificând și revizuind opțiunile înainte de a prezenta fotografii clienților mei. Așa că, vă invit să separăm acest proces de căutare al unui fotograf de nuntă în România, în trei sugestii/etape demne de luat în considerare și care pot ajuta orice cuplu care dorește să aleagă un fotograf de nuntă!
- Nu vă temeți să extindeți căutarea dincolo de orașul sau zona în care are loc evenimentul
Deseori, mirii își exprimă dorința de a lucra cu profesioniști din zonă pentru nunta lor. Înțeleg și sprijin raționamentul din spatele acestui lucru din toată inima. Dar... în funcție de locația nunții, este important să țineți cont că opțiunile fotografilor locali, mai ales în cazul orașelor mici, pot să fie limitate dacă luăm în calcul experiența, calitatea sau potrivirea stilistică. Deși este recomandat să optați la servicii locale, fotografia de nuntă este cu adevărat un serviciu pentru care merită să puneți accent pe portofoliu, experiență și viziune stilistică sau stil de fotografie preferat.
Adesea, cuplurile cu care lucrez presupun că este esențial ca un fotograf să fi lucrat într-o anumită locație pentru a produce cele mai frumoase fotografii. Dar acest lucru pot să-l contrazic cu lucrări realizate de către fotografi care au fost la primul shooting în diverse locații. Experiența și noutatea le oferă adesea libertatea creativă necesară. Orice fotograf va cerceta locul și va căuta cadre posibile înainte de a începe să fotografieze un eveniment. Însă, un fotograf care își poziționează în mod repetat clienții în aceleași locuri, în același parc, solicitând mirilor să pozeze în aceleași ipostaze, s-ar putea să nu livreze cu adevărat imagini care să vi se pară fresh, originale sau personale. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este un artist care repetă un șablon în loc să creeze momente unice, artistice în ton cu personalitatea și viziunea voastră de cuplu.
Fotografia de nuntă se continuă dincolo de ziua nunții, într-un mod în care nici un alt serviciu de la nuntă nu o face (în afară de înregistrările video pentru nuntă, care ar trebui să se bucure de aceeași importanță!). Căutați dincolo de orașul sau județul vostru. Există atât de mult talent în România! Merită să găsiți și să colaborații cu un fotograf care poate să ofere imagini mereu actuale, valoroase emoțional pe care le veți prețui pentru tot restul vieții.
Fotografie de Adi Hadade
- Studiați cu atenție întregul portofoliu predat clientului - nu doar câteva fotografii
Aproape oricine poate găsi 10-15 fotografii superbe din ziua nunții pentru a le include într-un album pe site-ul său. Dar ce se întâmplă cu celelalte 400-600 (sau mai multe) imagini din ziua nunții? Sunt de aceeași calitate? Sunt ele unitare în ceea ce privește stilul de editare, lumina, compoziția, etc.?
Nu vă fie teamă să cereți să vedeți câteva galerii complete înainte de a lua decizia de a angaja un fotograf. Eu fac asta în mod obișnuit dacă nu am mai lucrat niciodată cu un anumit fotograf, iar cei mai experimentați fotografi nu numai că sunt obișnuiți cu această solicitare, salută un început de colaborare cu un client care știe ceea ce-și dorește și apelează la un artist care îndeplinește viziunea artistică pentru eveniment. Întrebați mereu!
Uneori, lipsa de unitate poate genera un sentiment de dezorganizare și credeți-mă, ați prefera să vă luați toate măsurile de verificare înainte de a semna un contract, în caz contrar riscați ca la finele evenimentului să rămâneți doar cu o mână de imagini care să surprindă cu adevărat esența evenimentului.
Fotografie de Eugen Calotă
- Prioritizați calitatea versus fotografii incluse în pachet
Când investiți în fotografie, acestei linii bugetare trebuie să-i alocați o parte semnificativă din bugetul nunții. Amintiți-vă că puteți oricând să achiziționați un album sau să tipăriți fotografiile, acestea nu trebuie să facă parte neapărat din bugetul de fotografie pentru nuntă.
Nu este ceva ieșit din comun să eliminăm albumele/printurile din propunerea finală de fotografie înainte de a semna contractul. Gândiți-vă astfel: dacă putem economisi o sumă semnificativă și redirecționăm acele fonduri pentru a găsi un profesionist cu viziune, experiență și originalitate, merită. Este ușor să consideri că trebuie să alegi oferta mai bună și să angajezi un fotograf cu cele mai multe servicii incluse în pachet. Dar, la sfârșitul zilei, dacă admiri mai mult munca unui alt fotograf... atunci cea mai bună decizie este să prioritizezi talentul / abilitățile / măiestria. Puteți cumpăra și printa poze pentru un album mai târziu.
Din experiență, știu că procesul de alegere a unui fotograf pentru nuntă poate fi unul dintre cele mai importante și copleșitoare procese din planificare. O simplă căutare pe Google poate duce cu ușurință la zeci de fotografi din regiune, iar pentru cuplul obișnuit, este destul de dificil să știe ce criterii trebuiesc avute în vedere pentru a contracta fotograful potrivit. La sfârșitul zilei, când verific fotografii pentru a-i prezenta clienților mei, cântăresc o serie de factori, inclusiv următorii:
- Sunt disponibili pentru întregul weekend al nunții pentru a oferi acoperire pentru orice/toate evenimentele, după cum este necesar?
- Prețurile lor se încadrează în parametrii bugetari stabiliți pentru nuntă?
- Munca lor se potrivește stilistic cu preferințele estetice ale clientului nostru și cu conceptul de nuntă/decorul/condițiile de iluminare/împrejurimile?
- Au o experiență adecvată?
- Au o personalitate compatibilă, știind că vor fi interacționa la un nivel foarte personal cu clienții mei?
- Vor fi un mare plus pentru echipa din culise?
Dacă toate criteriile de mai sus sunt îndeplinite, atunci ne putem concentra asupra specificului în ceea ce privește prețul, propunerile personalizate etc.
Nu este niciodată un proces ușor și, sincer - deseori petrec ore întregi cercetând, verificând și revizuind opțiunile înainte de a prezenta fotografii clienților mei. Așa că, hai să împărțim acest proces în trei sfaturi tangibile care pot ajuta pe oricine dorește să aleagă un fotograf de nuntă!
1. Nu vă temeți să extindeți căutarea dincolo de piața locală
Deseori, mirii își exprimă dorința de a lucra cu profesioniști locali pentru nunta lor. Înțeleg și sprijin sentimentul din spatele acestui lucru din toată inima. Dar... în funcție de locația nunții, este important să țineți cont că opțiunile locale pot fi limitate în ceea ce privește experiența, calitatea sau potrivirea stilistică. Deși este recomandat să găsiți majoritatea serviciilor de nuntă pe plan local, fotografia este cu adevărat una pentru care merită să căutați mai departe.
Adesea, oamenii presupun că este vital ca un fotograf să fi lucrat într-o anumită locație de mai multe ori pentru a produce cele mai frumoase lucrări. Dar adevărul trebuie spus - am văzut cele mai unice și inspiraționale imagini ieșind din situații în care artiștii fotografiază în locații pentru prima dată. Noutatea le oferă adesea de o libertate creativă. Oricum, orice fotograf care știe ce face va petrece timp cercetând locul înainte de a începe să fotografieze. Însă, un fotograf care își poziționează în mod repetat clienții în aceleași locuri, pe aceiași pereți, în același parc, cu aceleași ipostaze, s-ar putea să nu livreze cu adevărat imagini care să vi se pară fresh, originale sau personale. Ultimul lucru pe care vi-l doriți este un artist care repetă rutine în loc să creeze artă originală pentru voi.
Fotografia de nuntă durează muuuuuult dincolo de ziua nunții, într-un mod în care nici un alt serviciu de la nuntă nu o face (în afară de videografie, care ar trebui să primească același nivel de prioritate!). Căutați dincolo de regiunea geografică imediată. Există atât de mult talent în România! Merită să găsiți și să vă conectați cu un fotograf care vă va oferi imagini pe care le veți prețui pentru tot restul vieții.
Fotografie de Adi Hadade
2. Aruncați o privire la galeriile complete - nu doar la portofoliu
Aproape oricine poate găsi 10-15 fotografii superbe din ziua nunții pentru a le include într-un portofoliu de pe site-ul său. Dar ce se întâmplă cu celelalte 400-600 (sau mai multe) imagini din ziua nunții? Sunt de același calibru? Sunt ele coezive în ceea ce privește stilul de editare, iluminare, compoziție etc.?
Nu vă fie teamă să cereți să vedeți câteva galerii complete înainte de a lua decizia de a angaja un fotograf. Eu fac asta în mod obișnuit dacă nu am mai lucrat niciodată cu un anumit fotograf, iar cei mai experimentați fotografi nu numai că sunt obișnuiți cu această solicitare, ci le place capacitatea de a-și împărtăși munca într-un mod care prezintă continuitatea artistică. Întrebați mereu!
Uneori, lipsa de coeziune poate fi șocantă și credeți-mă, ați prefera să experimentați această realizare înainte de a semna un contract, decât după ce nunta voastră s-a încheiat și rămâneți doar cu o mână de imagini care vă plac cu adevărat.
Fotografie de Eugen Calotă
3. Prioritizați calitatea vs. lucrurile incluse în pachet
Când investiți în fotografie, aceasta va/ar trebui să fie o parte semnificativă din bugetul nunții. Amintiți-vă că puteți oricând să achiziționați un album sau să tipăriți fotografiile, acestea nu trebuie să facă parte neapărat din bugetul de fotografie pentru nuntă.
Nu este ceva ieșit din comun să eliminăm albumele/printurile din propunerea finală de fotografie înainte de a semna contractul. Gândiți-vă astfel... dacă putem salva câteva sute sau mii de euro (sau mai mult!) și punem acele fonduri într-un nivel mai ridicat de expertiză și calitate, se merită. Este ușor să simți că trebuie să alegi oferta mai bună și să angajezi un fotograf cu cele mai multe lucruri incluse în pachet. Dar, la sfârșitul zilei, dacă îți place mai mult munca unui alt fotograf... atunci cea mai bună decizie este să prioritizezi talentul / abilitățile / măiestria. Puteți cumpăra un album mai târziu.
Fotografie de Cristina Roteliuc